Andorra acollirà aquest divendres i dissabte la vuitena edició del parlament català de les religions que cada any se celebra en un territori de parla catalana diferent sota l’auspici de la Unesco. En concret, tindrà lloc a l’hotel Roc Blanch, que cedeix gratuïtament els espais, sota el títol Art i religió.

Segons ha explicat aquest matí el president de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU), Salomó Benchluch, aquest parlament té com a finalitat ser un espai de trobada dels diferents grups religiosos del país “per dialogar i buscar solucions de manera lúdica a les guerres i tensions que hi ha en el món. En aquest sentit Benchluch ha posat en relleu que “en un moment tan convuls com el que estem vivint hem de trobar espais per fomentar la pau i el diàleg”. I es vol fer “primant la part lúdica de les religions”, va recalcar el president de la CNAU tot remarcant que precisament “un dels principis del parlament és el no proselitisme”. Per fer-ho, s’han programat fins a 25 activitats entre taules rodones, concerts, recitals, tallers i conferències.

Segons ha reconegut Benchluch, el desenvolupament del parlament serà possible gràcies a la implicació de les esglésies catòlica, adventista i ortodoxa d’Ucraïna, la fe bahai, la federació de famílies per la pau i la unificació mundial i les comunitats musulmana, hindú i jueva. De moment hi ha 57 inscrits al parlament de les religions, però des de l’organització s'ha insistit que fins al darrer moment aquells que vulguin  poden assistir als diferents actes que poden trobar detallats al web de la CNAU.

Per la seva banda, el representant de la fe bahai i del grup de diàleg interreligiós d’Andorra, Badi Daemi, ha agraït  tant el suport de la Unesco com el del Govern a aquest tipus d’iniciatives que permeten intercanviar opinions.

20 anys de diàleg
Preguntat sobre si el parlament farà alguna mena de declaració final, Benchluch ha respost que la celebració de la iniciativa ja és en si mateixa “una declaració d’intencions” en favor de la cultura de la pau i de l’entesa dels grups religiosos del país. De fet, tal com ha recordat, el grup de diàleg interreligiós es va crear al Principat fa pràcticament 20 anys, al 2005, i sempre hi ha hagut una bona entesa. Des de llavors, ha informat, alguns dels seus membres han participat en xerrades, taules rodones i fins i tot en un festival de les religions. Els objectius que persegueix són conèixer les religions del país, trobar elements en comú i fer servir el diàleg entre elles com una eina de pau i reconciliació.