El de l’ocupació il·legal d’habitatge és un “problema greu”, que reconeix l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, i és per això, assegura, que el consistori que governa hi està “molt a sobre”. No obstant això, argumenta, no és el municipi qui tingui les claus de la solució, sinó els propietaris dels edificis okupats i, en el cas de l’edifici del carrer de Sant Joan Baptista de la Salle, el titular és la Sareb. Divendres passat, sense anar més lluny, explica Barrera, van mantenir una reunió amb la societat gestora per fer un seguiment al procés judicial de desnonament que s’està duent a terme per desnonar els sis habitatges afectats. “Però aquí el problema que es produeix és que mai no acaben de rematar la feina, perquè sempre que s’intenta dur a terme el desnonament apareix un problema”, es plany l’alcalde, qui ho considera una manca de zel per part de la Sareb. “Hem explorat moltes vies per resoldre el problema, moltes, però nosaltres no tenim les eines i qui les té no fa la feina”, insisteix.
Aquesta és una part de la resposta que des de l’equip de govern fan a les crítiques expressades des del grup de Junts per la Seu en l’àmbit de la seguretat a la ciutat, unes consideracions acompanyades amb una bateria de propostes que dilluns presentaven a la premsa. Actuar contra les okupacions com a focus de problemes veïnals i de fets presumptament delictius formava part de les reclamacions del grup de l’oposició.
Dels punts febles i mancances enumerades pel grup que encapçala Jordi Fàbrega, a Barrera sembla haver-li sentat particularment malament el referent als problemes d’il·luminació en alguns punts de la ciutat. És un dels aspectes en què treballen durament, afirma, per tornar la pilota a l’exalcalde recordant-li que durant els quatre anys precedents precisament la il·luminació dels carrers era “una vergonya”.
Rebutja també les afirmacions del regidor juntaire en el sentit que no se’ls va presentar el pla de seguretat dissenyat amb la Fundació Bosch i Gimpera, de la Universitat de Barcelona, i li recorda que van ser convidats, i algun membre del grup hi va assistir, a alguna de les reunions realitzades durant l’elaboració.
Finalment, l’alcalde adverteix els de Junts que “és molt perillós i lamentable jugar amb el tema de la seguretat per fer política, i el seu partit ho fa sovint i arreu, també aquí”. Reclama “prudència” i que aquest problema no sigui utilitzat amb finalitats partidistes.
El ple del pressupost es torna a posposar, ara fins al febrer
Els números triguen a cantar. A expressar preocupació per aquesta dilació en la confecció del pressupost municipal coincideixen tots els grups de l’oposició, incloent-hi la CUP, que l’exercici passat a aquestes altures de la pel·lícula ja havia ratificat per escrit el suport als números presentats per l’equip de govern. Una preocupació a la qual a la tarda l’alcalde responia explicant a aquest rotatiu que ahir mateix s’havia enviat el document. Així les coses, començaria ara la fase de negociació amb la resta de formacions, “crec en el treball”, insisteix Barrera, que confia a aconseguir els suports amb la intenció que passi pel ple al febrer.
De moment, “estem en espera, i des de fa un mes i escaig que ens van dient que ens ho passaran, però ni hem rebut cap proposta ni estem negociant res”, apuntava també ahir el regidor de la CUP Miquel Albero, que reconeixia que estan “sorpresos” per aquesta tardança.
Des d’ERC, Francesc Viaplana hi coincidia, per afegir que “considerant que hi ha hagut un canvi d’interventor es podria entendre, però és que nosaltres creiem que s’hauria pogut presentar abans d’aquest canvi”.
Des de Junts, Jordi Fàbrega recorda que “un cop s’aprovi triga un mes a posar-se en funcionament, i per tant ens n’anem a tenir un pressupost en vigor a finals de febrer, i això no és bo per al funcionament de la casa, estar en pressupost prorrogat”.
Barrera argumenta el retard amb la incorporació del nou interventor municipal i a la dificultat de redacció que han plantejat les noves regles fiscals de la UE, però treu ferro al fet que entri en vigor més tard.
Un psicòleg i un educador de carrer per als joves
L’Àrea de Joventut i Infància de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell contractarà pròximament un psicòleg juvenil i un educador de carrer. Tindran per objectiu oferir suport personalitzat, emocional i social als joves, tot coordinant-se amb serveis comunitaris, realitzar intervencions i organitzar activitats.