FEDA comença el manteniment d’un dels grups hidroelèctrics. Els treballs s’allargaran fins al desembre i suposen una inversió d’un milió d’euros.

 

La central hidroelèctrica de Forces Elèctriques d’Andorra (Feda) compta amb tres grups de producció d’electricitat. Dos d’ells daten del 1934 i el tercer, dels anys 2000. A aquests equips se’ls fa un manteniment integral cada vint anys que permet allargar-los la vida per vint anys més. Fa uns dies ha començat el manteniment del grup hidroelèctric 2 –dels anys 30 del segle passat– uns treballs que s’allargaran fins al desembre, segons ha explicat el director de Noves Infraestructures i Operacions de Forces Elèctriques d’Andorra (Feda), Jordi Travé, i que tindran un cost, o pels quals s’invertirà, d’aproximadament un milió d’euros.

Els treballs d’aquest manteniment integral consisteixen en el desmuntatge de tot el grup per tornar-lo a muntar després d’haver substituït i arreglat les peces pertinents, algunes de les quals d’un pes superior a les 30 tones. Aquestes feines es realitzen per part d’un equip especialitzat de Feda integrat per vuit persones acompanyades per tècnics d’Électricité de France (EDF).

“És molt important fer aquests manteniments de manera efectiva i ben realitzada”, ja que allarguen uns 20 anys la vida útil de l’equip generador d’electricitat i s’eviten possibles avaries, ha assenyalat Travé tot recordant que els tres grups generen al voltant d’un 15-20% de l’energia que es consumeix al país, en funció de l’any i la pluviometria, i que tota l’energia que es genera a la central encampadana “és pròpia i 100% renovable”.

Malgrat que els treballs d’aquest manteniment s’allarguin durant cinc mesos, l’impacte econòmic serà “pràcticament nul”, ha afirmat el director de Noves Infraestructures i Operacions de Feda, ja que s’ha triat començar-los després de l’època del desgel, que és quan es treballa amb els tres grups generadors en continu per aprofitar tota la força de l’aigua.

L’any que ve, a la mateixa època, es preveu que es pugui realitzar el manteniment del grup hidroelèctric 1, i el del 3 es va fer fa pocs anys, ja que és de principis dels 2000, i per tant “no es tocarà fins d’aquí una vintena d’anys més”, ha conclòs Travé.