Amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de la gestió sostenible dels residus orgànics, el Comú de la Massana ha posat en marxa una campanya de compostatge, iniciativa que es portarà a terme en tres fases, la primera de les quals, que ja ha començat, centrada en la formació a les escoles i a les persones grans.
Així ho ha explicat el cònsol menor i president de la comissió de Medi Ambient, Roger Fité, que, coincidint amb l'arrencada de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, ha presentat la iniciativa conjuntament amb els consellers d’Educació i de Socials, Bet Rossell i Marc Jové, en un acte als horts socials de la gent gran, on també han estat presents representants de la direcció i alumnes ecodelegats dels tres sistemes educatius (escola andorrana, escola francesa i Àgora), padrins que participen al projecte dels Horts i la representant de Reig Fundació, que col·labora amb el finançament del material.
Des del setembre fins ara ja s’han portat a terme activitats de sensibilització i formació als tres centres educatius de la parròquia i també als horts de la gent gran, on s’hi han instal·lat dos compostadors. L’objectiu és que aprenguin tot el procés de compostatge: des de la recollida i tria de residus orgànics fins a la producció de fertilitzant natural.
Com ha indicat el cònsol menor, la ubicació permetrà que els hortolans puguin utilitzar el fertilitzant natural que s’obtindrà i, a més, els alumnes podran seguir de prop tant el procés de compostatge com de plantació, ja de cara a la primavera. D’altra banda, durant aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus, es realitzaran sessions de formació a l’Esplai i al Centre Jove Punt 400, on s'explicaran els processos del compostatge i la seva aplicació pràctica.
A més de les sessions formatives, ja ha començat la part pràctica dotant els centres escolars de diferents tipus de compostadors: d’una banda, els bocashi, uns petits compostadors domèstics, que es poden tenir a la mateixa aula i que produeixen un fertilitzant líquid natural; d’altra banda, els compostadors tradicionals, que segueixen un cicle lligat amb la temperatura ambiental; i, finalment els compostadors dinàmics, semblant als tradicionals, amb un procés més curt, que dura unes sis setmanes. El fertilitzant natural que s’obté es pot utilitzar per abonar les plantes del mateix centre, dels Horts de la gent gran i també a les zones enjardinades de la parròquia, ja que es pot estocar. Després d’aquests primers mesos, els alumnes ja estan plenament implicats amb el projecte. Durant la presentació, els ecodelegats han explicat que amb el compostatge es poden aprofitar les restes del menjar per convertir-lo en adob per les plantes. A més, també s’han mostrat molt conscienciats per portar a terme pràctiques sostenibles.
D’altra banda, els padrins i padrines que participen en el projecte dels horts de la gent gran jugaran un paper fonamental com a mestres, compartint els seus coneixements sobre cultiu i jardineria amb els alumnes, fomentant així una connexió entre generacions. Aquesta vessant intergeneracional aporta un valor afegit al projecte, ja que permet als més joves aprendre de l'experiència dels més grans i, al mateix temps, acompanyar-los en l'activitat.
L’objectiu final del projecte és conscienciar a tota la ciutadania sobre els avantatges del compostatge, un procés natural mitjançant el qual es descomponen els residus orgànics (com restes de menjar, fulles, branques petites, etc.) per obtenir-ne un fertilitzant ric en nutrients que pot ser utilitzat per enriquir la terra i afavorir el creixement de les plantes. Per això, a la següent fase, de cara al 2025, s’implicarà els ciutadans que vulguin tenir compostadors a casa seva per gestionar els seus residus orgànics de manera autosuficient. Finalment, la darrera fase consistirà en la creació d’un compostador comunitari, on els veïns podran dipositar els seus residus orgànics per ser compostats de manera col·lectiva.