Des del mes de juliol, el Govern ha incoat un total de vuit expedients sancionadors per la coneguda com a “trampa del fill”, per la qual la propietat resol un contracte d’arrendament d’un habitatge per recuperar-lo per al seu propi ús. Així es desprèn de la resposta que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, facilita al conseller general socialdemòcrata Pere Baró. Els expedients s’han obert d’acord amb la Llei 41/2022 de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge, que després va ser substituïda per la Llei 24/2023 d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges. La resolució d’aquests expedients no ha finalitzat, i “per tant encara cap no ha donat lloc a una sanció”, especifica l’escrit de Marsol. Ara bé, abans del juliol passat es van tramitar dos expedients “que ja han donat lloc a dos sancions”.
D’altra banda, des de l’entrada en vigor de la Llei per donar continuïtat a les mesures urgents en matèria d’habitatge i dotar el Govern dels recursos necessaris per crear un parc públic d’habitatge, el juliol del 2023, l’Executiu ha rebut la notificació, sigui per la part arrendatària o per l’arrendadora, de catorze resolucions de contracte, de les quals dues han estat objecte de tramitació de l’expedient sancionador corresponent. La resta, segons l’escrit de Marsol, es troben en un procés de “verificació i comprovació dels requisits legalment establerts per constatar l’existència d’indicis d’infracció”.
Pel que fa als expedients que no han donat lloc a l’obertura d’un procés sancionador, el departament d’Habitatge “duu a terme controls aleatoris”, a fi de verificar que les persones que han recuperat per a ús propi un habitatge arrendat el continuen destinant a aquesta finalitat. Es contrasten les dades de les persones inscrites al cens i “en cas de sospita de frau s’analitzen altres aspectes”, detalla la ministra en la resposta a Baró. “En tot cas, s’efectua un control anual de totes les comunicacions rebudes en relació amb dita qüestió”, conclou el document de resposta de Marsol a les preguntes del socialdemòcrata.
Més enllà dels expedients, la titular de la cartera d’Habitatge informa que mentre va estar actiu el telèfon 137 per resoldre dubtes de la ciutadania, complementari al telèfon de l’Institut Nacional de l’Habitatge (+376 804 800), des de finals de novembre del 2023 fins a l’1 de març passat, es van atendre catorze consultes vinculades a la resolució del contracte de lloguer per l’excepció de la recuperació per a ús propi o per a un familiar, la meitat formulades per arrendadors i l’altra per arrendataris.
“No té repercussió”
Precisament sobre la trampa del fill, el president de l’AGIA, Gerard Casellas, ha valorat en declaracions al Bondia que “s’està fent molt soroll” per aquest tema quan, de fet, els casos són pocs. En aquest sentit, exposa que no creu que aquests pocs casos “siguin determinants per a la problemàtica de l’habitatge”. Admet, això sí, que “sí que pot ser determinant per a la problemàtica de la persona que s’hi troba”. Ara bé, insisteix Casellas, “com a anàlisi global no té repercussió en el mercat”. També defensa que els ciutadans haurien de conèixer quins són els seus drets per poder respondre a qualsevol tipus de pràctica que no s’ajusti a la llei.