El Palau de Gel d’Andorra va tancar l’exercici 2023 amb un dèficit d’explotació d’1.158.000 euros, després d’haver obtingut uns ingressos de 952.000 euros i unes despeses de 2.110.000, segons les dades que ha exposat avui el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, en la sessió de Consell de Comú en què s'ha aprovat el tancament de comptes de la societat.
Alcobé, que s'ha mostrat convençut que aquest 2024 “serà molt millor”, ha recordat que l’exercici 2023 “ha estat complex” a conseqüència de les obres de millora que s’han fet al complex i que van comportar el tancament de la pista de gel durant tres mesos, fet que ha provocat una disminució del 15% dels ingressos en relació amb l’exercici anterior.
Així mateix, el cònsol, que ha recordat que el Comú ha aportat fins a 7 milions d’euros els darrers tres anys al Palau de Gel, quatre dels quals l’any passat per les obres, ha remarcat que l’exercici 2023 tampoc es va poder comptar amb les mesures d’estalvi energètic, fet que també ha impactat en el compte d’explotació de la instal·lació.
Estudi tranquil·litzador
La sessió ha servit també per aprovar de forma provisional, en espera que sigui analitzat i validat pel Govern, l’estudi de capacitat de càrrega màxima de la parròquia, un treball que “ens tranquil·litza perquè no hi ha cap escenari, ni el més pessimista, a deu anys vista on hi hagi risc pels recursos de la parròquia”, tal com ha comentat Alcobé.
Tot i això, el cònsol ha apuntat que, en el pitjor dels escenaris plantejats quant a creixement poblacional, hi podria haver la saturació de la xarxa viària en hores punta, i problemes d’eficiència amb la depuradora, una qüestió que es resoldria completant la separació d’aigües fluvials i fecals en els punts encara pendents de la parròquia.
Precisament, respecte a aquesta darrera qüestió, el cònsol menor, Marc Casal, ha recordat que ja s’han fet inversions els darrers anys i s’ha aprofitat l’embelliment dels diferents nuclis per fer la separativa d’aigües, i ha destacat que manca una part de Soldeu, que s’adjudicarà aquest any, i la “part més gran, que és la del Tarter, que si no s’adjudica enguany es farà a principis del 2025”, de manera que “acabarem el mandat amb aquesta problemàtica resolta”.
Cal recordar que l’estudi de càrrega estableix tres escenaris amb una previsió de creixement poblacional anual del 2,3%, del 3,5% i del 5%, de manera que es podria passar dels 6.500 residents actuals a 9.300, 10.775 o 11.300 en funció dels diferents escenaris. A aquest volum cal afegir-hi el fet que la parròquia compta amb uns 7.000 no residents, entre segones residències i turistes, i que un dia fort de temporada alta s’arriba a les 15.000 persones que, si es té en compte el pitjor escenari, podrien ser d’aquí a deu anys 26.000, unes xifres, però, a les “quals no es vol arribar”, segons ha assegurat el cònsol major.
D’altra banda, el Comú ha adjudicat la remodelació i millora del parc infantil de la part posterior del Palau de Gel per un import de 186.822 euros, i també la instal·lació elèctrica de l’activitat de jumping del Pont Tibetà per un valor de 128.351 euros.