Un museu virtual sobre la festa de les falles, haros i brandons és una de les accions destacades del projecte Prometheus  (Festes del foc dels solsticis del Pirineu) que impulsa la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (Cepip) de la Universitat de Lleida (UdL) amb set socis més, centres de recerca i institucions públiques catalanes, franceses i andorranes. 


El museu 3.0 es planteja com un espai interactiu, participatiu i inclusiu destinat a promoure la cultura popular i el patrimoni immaterial tot emprant les noves tecnologies. La idea és que hi participin les pròpies comunitats fallaires aportant material i explicant com volen ser conegudes, “una mena de wikimuseu”, ha explicat el professor de la Universitat de Barcelona, Xavier Roigé, en la presentació oficial del projecte que es va fer ahir a la UdL. 


A més del públic en general, el museu també està adreçat a professionals i tècnics del sector educatiu perquè puguin divulgar la riquesa del patrimoni immaterial dels pobles fallaires, així com a investigadors i estudiosos, que hi podran trobar documentació diversa i recerques. “No es vol fossilitzar la festa, sinó fer-la viva i fer-la viure a través de les noves tecnologies, perquè això és el més interessant”, ha assenyalat Roigé.

Aplicació mòbil
A banda del museu, en què el Govern andorrà preveu col·laborar, el projecte Prome-theus inclou la creació d’una aplicació mòbil per a la senyalització dels 63 pobles fallaires (3 a Andorra, 17 a Catalunya i l’Estat espanyol i 34 a França); l’elaboració de materials pedagògics per a centres de primària i secundària en occità, català, castellà i francès, de materials divulgatius per a pimes i organismes oficials; la celebració d’un simposi internacional sobre falles, haros i brandons, i la posada en marxa d’estudis superiors transfronterers especialitzats en patrimoni immaterial dels Pirineus. 


El projecte, amb un pressupost d’un milió d’euros, compta amb 670.344,42 euros dels fons Feder de la Unió Europea obtinguts en l’última convocatòria del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (PoctefaA) 2014-2020.