El casos de tos ferina s’han multiplicat per quatre de gener a maig, si es compara amb els diagnosticats en tot el 2023. Segons ha informat el ministeri de Salut, ja des de l’any passat, de la mateixa manera que s’està donant en el context europeu, s’ha notat un augment dels casos detectats de tos ferina, una malaltia altament contagiosa. I si en tot el 2023 se’n van detectar 15 casos, fins al maig del 2024 se n’han confirmat ja 18.

Precisament aquest dimecres, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties de la Unió Europea alertava de l’epidèmia de tos ferina observada des de l’estiu de l’any passat. En aquest sentit, informava que després d’uns anys de circulació limitada, especialment durant la pandèmia de la Covid-19, el 2023 se’n van notificar més de 25.000 casos i més de 32.000 entre gener i març del 2024. I tot i que es tracta de xifres similars a les del 2016 i 2019, posava el focus en la necessitat de protecció dels infants menors d’un any perquè poden presentar complicacions greus. 

Davant d’aquest repunt en el context europeu, el ministeri de Salut recorda la política de salut pública existent sobre aquesta malaltia. Així, pel que fa a la vacuna de la tos ferina, el ministeri exposa que està inclosa en el calendari vacunal dels infants d’Andorra en diversos moments: als dos mesos, als quatre mesos i als 12 mesos, als 5 anys i als 15 anys. Com es pot veure, el calendari de vacunació andorrà contempla l’administració d’una dosi a l’adolescència. 

També es recomana a les dones embarassades que es posin la vacuna de la tos ferina, preferiblement entre la setmana 27 i 32 de gestació. Una recomanació que té una doble finalitat: d’una banda, reduir la probabilitat que la dona embarassada adquireixi la malaltia i contagiï el nounat; i, de l’altra, facilitar la transmissió passiva d’anticossos a través de la placenta al fetus, que el protegiran fins que comenci a vacunar-se segons les pautes del calendari infantil. Sobre aquesta vacuna, es comunica que no pot produir la malaltia i que és totalment segura per a la mare i el fetus. 

Protocol d’actuació
D’altra banda, pel que fa al protocol d’actuació, Salut insisteix que la  tos ferina és una malaltia de declaració obligatòria nominal i es declara davant la sospita de cas, per tant, no és necessari esperar la confirmació. Davant d’una sospita, s’indica l’aïllament respiratori del cas. Fins als 5 dies després d’haver iniciat el tractament antibiòtic o durant 21 dies des de l’inici de la tos paroxística, si la persona no fa tractament antibiòtic. També s’assenyala que es disposa d’una prova ràpida de confirmació diagnòstica (PCR) que permet obtenir el resultat de confirmació en menys de 24 hores. Per tant, les actuacions s’inicien davant la sospita i es mantenen o no en funció de si es confirma o es descarta el cas. 

Quan es rep la notificació de la sospita es du a terme l’enquesta epidemiològica per identificar els contactes i adoptar les mesures de prevenció adequades per prevenir la malaltia: el tractament antibiòtic, quan procedeix, verificar l’estat vacunal i recomanar vacunació, si escau.