L’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) vol reprendre el Projecte restauració amb un nou impuls. Així ho va confirmar l’encarregada de l’atenció al públic, Íngrid Fornell. Es tracta d’una iniciativa que ja fa temps que es va començar a portar a terme, però havia quedat aturada i ara “tornen a replantejar”. Els motius són diversos, van explicar. En primer lloc, per equiparar-se a d’altres països en matèria de celiaquia, va explicar. En segon lloc i sobretot, perquè quan una persona amb celiaquia vagi a un establiment sense gluten ho pugui fer amb total seguretat. I és que no es tracta només d’oferir plats sense gluten, quelcom que podem trobar a la majoria de restaurants del país, sinó que tots els processos que tinguin a veure amb el resultat final de l’oferta estiguin també 100% lliures de gluten i “controlar així que no hi hagi contaminació creuada”, van insistir. Precisament, l’obertura d’un nou establiment 0% gluten els ha empès a replantejar-se la iniciativa.
Ara per ara tenen pràcticament tancada l’actualització del qüestionari que passaran als establiments que estiguin interessats a certificar-se per tornar a engegar el projecte de cara al 2021. N’hi ha dos que estan interessats i s’haurien de revisar els quatre atorgats fa anys a un restaurant i tres hotels del país. Un certificat que s’haurà de revisar cada any. També es plantegen oferir una formació específica als restauradors interessats perquè consideren que les formacions que s’ofereixen en els cursos de manipulació d’aliments, per exemple, són molt generals i els manca tenir en compte tot el que té a veure amb l’emmagatzematge de les matèries primeres, que seran la base dels plats, o si es respecta el fet que l’elaboració dels mateixos requereix que s’utilitzin estris totalment diferenciats, per exemple, per cuinar-los.
L’objectiu és que els establiments certificats estableixin un conveni amb l’associació, van apuntar. D’aquesta manera, els restaurants obtindrien aquest segell 100% sense gluten acreditat des de l’ACEA. Aquesta iniciativa es troba en la línia del que s’està treballant a l’Associació Celíacs de Catalunya amb la qual l’ACEA té un conveni de col·laboració que els permet compartir les activitats que organitzen. Per als restaurants del país seria un element de qualitat afegit tenir aquest certificat reconegut i publicitat tant per l’associació del país com la de Catalunya. Igualment, creuen que de la mà d’Andorra Turisme es podria treballar perquè Andorra s’oferís “com a país lliure de gluten”. Aquest seria un projecte més a llarg termini.
Actualment la celiaquia ja no és considerada una intolerància al gluten amb diversos graus perquè les intoleràncies poden desaparèixer, però la celiaquia no desapareix, “no es cura”, va informar. En els 18 anys d’existència de l’entitat han tingut prop de 200 socis i en l’actualitat passen del centenar. És difícil saber quants celíacs hi ha a Andorra, però es considera que entre un 1 i un 3% de la població ho és amb diagnòstic o sense.