La Llei qualificada de Protecció Civil, del 2022, preveu el desplegament d’un reglament  que estableixi els requisits de seguretat per a l’organització d’esdeveniments públics, i segons els cònsols, l’esborrany que s’ha elaborat des del Govern no té en compte “les particularitats” dels actes populars, com poden ser, per exemple, les escudelles de Sant Antoni (i Sant Sebastià) i consideren que cal felxibilitzar-ne les mesures de seguretat. Així ho han explicat les cònsols d’Encamp i Ordino, Laura Mas i Maria del Mar Coma, que avui exercien de portaveus de la reunió de cònsols, que s'ha celebrat a Encamp. Des de les corporacions s’entén que es tracta d’un reglament “molt important” per qüestions de seguretat, però que cal que estiguin “en consonància” amb la tipologia d’actes.

Per aquest motiu demanaran reunir-se amb la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, i representants del departament de Protecció Civil per poder-los traslladar aquestes inquietuds. 

Aquest ha estat un dels punts tractats en la segona reunió de cònsols del mandat, que ha servit per reprendre aquelles temàtiques que van quedar aturades amb la convocatòria electoral del desembre. 


Els comuns demanen millors condicions creditícies
El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, la d’Ordino, Maria del Mar Coma, i el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, es van reunir amb Andorran Banking, l’associació de bancs andorrans, per demanar millors condicions creditícies per a totes les corporacions comunals. 

La darrera vegada que es van negociar va ser durant la pandèmia de Covid, i consideren que “l’escenari ha canviat” i és hora de “tornar a revisar”. Segons han explicat Coma i la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que exercien de portaveus de la reunió de cònsols, en el mandat anterior s’havia negociat un tipus d’interès equivalent a l’euríbor més tres punts però que es va rebaixar fins a l’euríbor més 1,6 per a les pòlisses de crèdit i per als préstecs a més de cinc anys s’estudiava “cas per cas”. 

Aleshores l’euríbor estava al 0, però ara ha pujat molt i, a més, des dels comuns s’ha fet “una feina de sanejament financer important”, han destacat les portaveus, tot explicant que per part dels comuns no s’havia fet cap proposta concreta i que s’havia demanat a Andorran Banking que tinguessin en compte aquestes qüestions a l’hora de presentar-los una proposta. 

Tampoc se sap quan l’associació que agrupa els bancs  del país trametrà una resposta a la demanda dels comuns, ja que tampoc es té cap pressa concreta en no haver-hi cap Comú amb una necessitat concreta de contractar un nou préstec, segons ha explicat Coma, acompanyada de Mas.

Aquest és un dels punts que va ser tractat en la que era la segona reunió de cònsols del mandat, en la qual s'ha continuat fent el seguiment de les qüestions que havien quedat aturades com a conseqüència de les eleccions del mes de desembre passat i la constitució de les noves corporacions.


Fins al maig per treballar la llei del cens
Els cònsols s’han marcat un termini de “dos reunions” per acabar de revisar i consensuar la proposició de llei del cens abans de presentar-la als grups parlamentaris i entrar-la a tràmit parlamentari. 

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ha recordat que el text ja s’havia consensuat al llarg del mandat anterior, però amb vista als canvis que han experimentat algunes corporacions es tornarà a revisar el document. Mas, que actuava de portaveu en tant que amfitriona de la reunió de cònsols, ha recordat que el text busca, d’una banda, “agilitzar els tràmits dels ciutadans” i evitar, per exemple, que s’hagin de fer dos tràmits, un de baixa i un d’alta, en canviar de parròquia de residència, i de l’altra, actualitzar la llei segons la nova legislació, com per exemple en matèria de protecció de dades. En aquest punt, la proposició de llei preveu que es demanin més dades i documents en fer la inscripció al cens que serviran, entre d’altres, per tenir informació sobre habitatge, entre d’altres. El compromís dels cònsols és entrar a tràmit parlamentari la proposició de llei de modificació “com més aviat millor”.
 

Serveis de circulació
Un altre dels punts destacats de la trobada ha estat la reactivació de l’òrgan interparroquial dels serveis de circulació, que haurà de treballar el desplegament dels reglaments de formació i de carrera professional amb l’objectiu d’homogeneïtzar-los. 

La cònsol amfitriona ha recordat que l’organisme deriva de la Llei de serveis de circulació i que hi són representades totes les escales tècniques, que els treballadors escullen, i també els polítics. Aquest organisme s’encarrega de tractar temes conjunts que afecten els serveis de circulació de les set parròquies i de l’organització de la diada d’aquests, en aquest mandat haurà de treballar en el desenvolupament dels reglaments de carrera professional i de formació, que es considera que cal “unificar”, i que “cada vegada siguin més iguals” per a tots els comuns.

D’altra banda, la reunió de cònsols ha escollit els seus representants a la trobada d’Associacions Nacionals de Poder Locals i Regionals que s’ha de celebrar a Estrasburg, França, els pròxims dies 6 i 7 de juny. Una trobada que es fa per primera vegada, en la qual es tracten “temes de vital importància” com la democràcia local o accions per als drets de la humanitat. Els cònsols que hi assistiran en representació  andorrana seran Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany, i Cerni Cairat, cònsol major de Sant Julià de Lòria.