Els setzens Debats de recerca se celebraran l’11 i 12 de novembre sota el títol 'Aigua: desafiaments i oportunitats'. Les jornades són organitzades pel ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats; la Societat Andorrana de Ciències (SAC); i Andorra Recerca+Innovació (AR+I) amb el patrocini de MoraBanc. La matèria que centrarà aquesta edició és l’aigua i els debats es focalitzaran en diferents aspectes d’aquest recurs hídric, un element natural indispensable per al desenvolupament de la vida i de les activitats humanes.
Durant la primera jornada, després de la inauguració a les 18 hores, s’oferirà una conferència plenària a càrrec del professor Narcís Prat, el qual abordarà 'Els límits planetaris de l’aigua com a motor i essència de la vida'. Després hi haurà dues ponències breus de 20 minuts cadascuna a càrrec d’Ivan Paz ('Reptes per protegir la biodiversitat d’aigua dolça a múltiples escales en un context de canvis globals accelerats') i de Marc Farré ('El paper de la recerca marina en l’assessorament i la gestió de les pesqueries del Mediterrani').
Pel que fa a dimarts, se celebraran diverses ponències presencials, les quals aniran a càrrec dels experts Andrea Antich ('La recerca sobre mamífers per a la seva conservació'), Gerard Grande ('Anàlisi de les sèries hidromètriques andorranes'), Alexandre Quintana ('Projeccions de canvi climàtic a Andorra: anàlisi i càlcul d’indicadors hídrics') i Marta Domènech ('Escenaris de canvi climàtic sobre el riu Valira'). També hi participaran Jordi Deu amb la ponència 'Noves metodologies andorranes, basades en la natura, per millorar la gestió tècnica del recurs hídric, en condicions de canvi climàtic i creixement poblacional' i Valentí Turu amb 'Trenta-dos mil anys de dinàmica climàtica a Andorra'.
El programa inclou també tres ponències escrites que seran publicades posteriorment en els Annals, les quals aniran a càrrec dels experts Marc Pons ('El paper de les glaceres i la neu en el cicle de l’aigua de les zones de muntanya') i Joan Estrada ('Característiques de la intensitat pluviomètrica al Pirineu andorrà durant les tempestes i els xàfecs estivals. Una comparació amb sectors d’una influència més marítima'), i del doctorand J. Jesús Larrabeiti ('La sostenibilitat d’Andorra des d’una perspectiva metabòlica').
El principal objectiu dels Debats és difondre la recerca relacionada amb Andorra realitzada per investigadors del país o altres científics experts i crear un fòrum en què es reflexioni sobre una disciplina en concret. Totes les ponències són d’entrada lliure i se celebraran a la sala d’actes de Morabanc. El programa complet es pot consultar a www.ensenyamentsuperior.ad/recerca.