El govern francès oferirà una compensació econòmica als temporers que treballen a les estacions d’esquí tenint en compte que la crisi sanitària ha obligat a tancar abans d’hora les pistes. La mesura és molt ben valorada per l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), que considera que a Andorra almenys s’hauria d’incloure els treballadors de temporada en el grup de gent que ha perdut la feina arran de la Covid-19 i així poder accedir a ajuts.
En aquest sentit, l’AAME critica que el Govern no consideri que aquests treballadors s’han quedat sense feina per la pandèmia de coronavirus perquè són professions “que ja estem acostumades a perdre la feina”, exposa el president de l’entitat, Carles Iriarte. Explica que els monitors andorrans solen treballar fins a finals d’abril i això vol dir que han perdut un mes i mig de temporada i una època en que els ingressos que s’obtenen permeten fer calaix. Recorda que aquests temporers solen treballar a l’estiu en activitats de muntanya o al sector de la construcció, però tot això ara està aturat i un cop es reprengui l’activitat caldrà veure com reaccionen els diferents sectors econòmics. Les perspectives, per tant, són negres. És davant d’aquesta realitat que l’entitat ha fet arribar els neguits al Govern. L’única opció que se’ls ha donat, però, és adreçar-se als serveis socials, que només donen resposta a les situacions més extremes, indiquen. De fet, els monitors consideren que no han de recórrer a la “beneficiència” sinó que se’ls hauria d’oferir algun tipus d’ajuda, com ara la cancel·lació del lloguer o l’hipoteca.
El president de l’AAME va lamentar la manca de valor que es dona a la professió de monitor d’esquí, contràriament al que passa a França. De fet, va dir, al país veí del nord contracten molt pocs instructors estrangers i els que contracten tenen nivells alts. Davant de la situació que ara s’està vivint, Iriarte va remarcar que caldria, no només per als monitors sinó totes les persones que treballen a pistes, una “transició humana” i “ètica” perquè aquests treballadors puguin deixar de sobreviure per poder començar a viure.