Els tràmits en línia han augmentat un 16% el darrer any i ja superen el 42% del total, segons ha revelat avui el Govern durant la presentació de l’estratègia de transformació digital 2030. En concret, la xifra arriba als 107.000 el 2023, mentre que el 2022 era de prop de 60.000 (26%). Ara bé, l’objectiu de l’Executiu és assolir el percentatge del 75% de cara al 2030 en l’ús dels tràmits digitals mitjançant la seu electrònica, amb processos “àgils” i “interconnectats”.

Pel que fa al certificat digital, s’han incrementat un 501% respecte al 2020 (7.100), amb 35.000 d’actius i 43.000 emesos durant el 2023. Aquest augment s’explica perquè el Govern ha decidit que siguin gratuïts i s’ofereixen als ciutadans que acudeixen presencialment al Servei de Tràmits. L’objectiu de cara al 2030 és que el 100% de les empreses i el 90% dels ciutadans disposin d’aquest certificat. “Tenim objectius ambiciosos però assumibles”, ha assegurat el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell.

Sobre la maduresa digital del teixit empresarial, l’objectiu és assolir una nota mitjana de 8 sobre 10, un propòsit que actualment està bastant lluny, ja que no s’assoleix ni l’aprovat (4,3). “El programa no compleix les expectatives, ja que ens trobem de tot, alguns estan còmodes en la zona de confort on són i altres volen començar a fer coses, però cal molta pedagogia i acompanyament, per això l’hem anat adaptant, amb la voluntat de ser propers”, ha reconegut el director del programa de transformació digital, David Vicente. Per la seva banda, Marc Rossell ha matisat que “és difícil arribar a empreses petites i identificar les necessitats, i aquest és el nostre repte, així que més que fallar, s’han posat unes bases i hem identificat les barreres d’entrada, però no hi ha una negativa, ja que s’ha de picar a la porta quan toca”.

També cal destacar l’índex d’economia i societats digitals (DESI) de la Unió Europea (UE), que situa Andorra en la posició 19a (2022), prop de la mitjana europea (15a) i quatre posicions per sobre de fa quatre anys (26a el 2019 i 23a el 2021).

Quant a l’aplicació de l’àmbit sanitari, App Salut, acumula més de 42.000 descàrregues des del seu llançament. Pel que fa al transport públic, l’app Mou-te sobrepassa els 15.000 dispositius actius i assoleix l’objectiu del 25% de la població ocupada.

A partir d’ara, el Govern es planteja com a repte assolir la transformació digital de l’Administració, simplificar el catàleg de tràmits i optimitzar els processos. Per això, del miler de tràmits vigents l’estiu passat, s’han eliminat el 30% que no eren prou eficients. A més, s’impulsaran nous models de pagament, es garantirà l’oferta de recursos a les aules i es farà un punt d’assistència presencial. “Volem ser més punters i donar resposta a empreses i ciutadans per augmentar la competitivitat”, ha explicat Rossell. A més, segons Vicente, “cal minimitzar l’escletxa digital perquè tothom disposi d’uns mínims”.

Per últim, sobre la ciberseguretat i la possibilitat de patir atacs de hackers, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions ha apuntat que “no estem mai del tot preparats i sempre estem atents, així que, com que fa un any que disposem del marc legal, s’està treballant per garantir la seguretat”.