La Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica ha escollit Andorra per celebrar les XXXIII jornades d'un congrés de medicina que se celebra anualment i que té com a objectiu presentar totes les novetats que s'han desenvolupat durant l'any en l'àmbit de la microbiologia infecciosa. Així doncs, tal com explica el president de l'entitat, Climent Casal, es preveu que aterrin al Principat entre 150 i 200 professionals del món de la medicina especialitzats en les malalties infeccioses i microbiologia clínica. L'esdeveniment se celebrarà els propers 25 i 26 d'octubre a l'hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany. Tot plegat gràcies a la col·laboració dels professionals del SAAS, David Vilanova i Cristina Royo.

Al llarg de l'any, la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica es dedica a dissenyar un programa d'una "altíssima qualitat científica" per tal que els facultatius més joves puguin anar adquirint nous coneixements. De fet, es preveu l'arribada de professionals de tot Catalunya i amb una àmplia participació dels hospitals comarcals. "És un esdeveniment social i científic molt diferent dels altres", assenyala Casal. A més a més, indica que al congrés també hi ha una alta participació de la indústria farmacèutica, ja que esdevé "un molt fòrum" per presentar les darreres novetats en medicaments.

Pel que fa al contingut del programa, principalment se sustenta sobre quatre eixos: l'aplicació de la intel·ligència artificial en la medicina, els virus respiratoris, la covid persistent i les malalties infeccioses que estan per venir. A banda d'aquests pilars, Casal esmenta que també s'incidirà en un tema més genèric, però que s'aborda cada any com és la resistència als antibiòtics, "un problema de dimensions globals molt importants". De fet, explica que de cara al 2050 es preveu que hi hagi uns 10 milions de casos més en què els bacteris s'adaptin als antibiòtics actuals, per la qual cosa ressalta la importància del desenvolupament de nous medicaments.

Així doncs, les jornades s'iniciaran amb una taula rodona sobre el paper de la intel·ligència artificial en la microbiologia clínica i les malalties infeccioses. Segons indica Casal, l'objectiu serà "entendre fins a on arribem amb aquestes eines i l'impacte que tindrà sobre la medicina del futur", així com saber aprofitar aquesta nova eina per simplificar dades complexes i afavorir la presa de decisions tècniques. També s'abordarà com la IA facilita la presa d'imatges, permet digitalitzar-les i prendre decisions més ràpides de manera automatitzada.

Un altre dels temes principals de les jornades serà els virus respiratoris i, concretament, s'incidirà en l'èxit que ha tingut el pla de vacunació català del departament de Salut, ja que "s'ha aconseguit buidar les UCIs pediàtriques, inclús pel que fa als ingressos més greus". Les seqüeles de la covid persistent seran un altre dels punts centrals del congrés, on s'explicarà quins són els efectes i com es diagnostica.

Finalment, es conversarà sobre els "virus que venen" i les malalties que els animals poden transmetre a les persones en un moment en què hi ha més contacte entre totes dues espècies. "Aquest contacte abans no existia. Entre els animals tenien virus que només els afectaven a ells, però ara poden afectar les persones", manifesta Casal. D'aquesta manera, s'incidirà especialment en les "noves pandèmies" que poden venir i en la preocupació actual per la grip aviària. "Veiem que la prevalença d'aquests virus en el món aviar va en augment", conclou.