Des de fa mig any, les persones ateses per Assandca s’han multiplicat per tres. I és que si abans rebien una o dues persones cada setmana, ara en poden ser perfectament cinc o sis. Ho constata el seu president, Josep Saravia. Ho atribueix al fet que hi ha més casos i que “la gent ens coneix molt més”. Aquest augment de “feina” fa que actualment siguin quatre persones les que treballin a l’entitat. 

Així les coses, l’associació vol organitzar “una campanya important de mecenatge per generar ingressos” i fer front als costos salarials i també a la reestructuració  d’espais per poder oferir més serveis als afectats, com ara podologia, reflexologia, shiatsu i reiki, “coses que no estàvem fent perquè no teníem espai”. La idea seria tenir entre 50 i 60 empreses del país que col·laboressin per “cobrir despeses”. També intentaran que el Govern els ajudi en la remodelació del local.

El president d’Assandca explica que quan una persona afectada de càncer s’adreça per primera vegada a l’entitat, la visita pot durar dues o tres hores. Puntualitza que la seva tasca no és fer de psicòlegs, però sí transmetre confiança, “per la qual cosa invertim molt de temps a parlar amb elles i intentar que es desfoguin perquè normalment venen una mica desorientades i perdudes”. I això requereix “una inversió de temps molt important perquè surtin més tranquil·les”.

Un altre servei en el qual han notat un augment de la demanda és en el del transport col·lectiu per a pacients que fan el tractament a Barcelona. Es tracta d’un creixement que “no ens esperàvem”, donat que en posar-se en marxa el transport en taxi, els usuaris del bus van baixar. Ara, hi ha hagut un repunt potser perquè si bé la baixada és tancada, la tornada és oberta i no ha de ser obligatòriament el mateix dia, comenta.
Finalment, i quant a l’allotjament per a qui ha de fer el tractament a baix, Saravia comparteix que han hagut de buscar alternatives perquè no sempre els pisos de les fundacions amb les quals tenen convenis els tenen lliures. I és que si bé es va incrementar la prestació per allotjament, els preus dels hotels a Barcelona són “molt cars”. Per això, una altra de les tasques que els ocupa temps és cercar altres modalitats com ara habitacions de “convents” o “col·legis” amb els quals han de negociar també el preu.