Als carrers i cada dia més. Aquest és l’advertiment que van llençar les associacions feministes en la manifestació convocada amb motiu del 8 de març. Ahir, 500 van ser les persones que es van unir a la marxa que va recórrer l’eix comercial sota el lema Exigim els nostres drets. I tot i que no és l’únic, l’avortament va ser el més corejat i reivindicat. Malgrat que el Govern es mantingui en la negativa a despenalitzar-lo, les dones van llançar un clam clar i concís: “Espot, sí que es pot”. Un crit que va anar in crescendo amb el “Nosaltres parim, nosaltres decidim”.
El moviment feminista defensa que hi ha hagut canvis els darrers anys, però que cal avançar molt més. La presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, afirma que “el Govern va fent els deures” amb la signatura de convenis relatius als drets de les dones, però va assenyalar que “dubtem si hi posen suficients recursos”. Així mateix, va lamentar que un dels drets fonamentals com és l’avortament estigui “enrocat per un tema institucional” i va reiterar que “volem unes institucions que legislin i treballin per la ciutadania, no una ciutadania sotmesa a les institucions”. També la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, va destacar que l’avortament és el tema “més escandalós”, perquè si no es pot dur a terme, “la resta de drets de les dones encara són més difícils”. Amb relació a aquesta qüestió va exposar que “hi ha una realitat que no arriba a les institucions” o que “quan hi arriba és negada, tapada o camuflada”. Davant d’això va demanar responsabilitat política i fer-hi front.
“Sabem anar a Barcelona”
Stop Violències també es va referir al Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), activat recentment pel Govern. Va remarcar que l’entitat ja va impulsar la xarxa La Meri, que acompanya les dones que volen interrompre voluntàriament un embaràs. “Ja sabem com anar a Barcelona”, va dir Mendoza, que va afegir que “el que volem és que ens donin els nostres drets, sense paternalismes”, al mateix temps que va criticar que el Govern no es faci responsable dels problemes que ell mateix crea. L’associació va afirmar que “no volem destruir Andorra”, que no són enemigues, i que l’única cosa que busquen és “que Andorra avanci en drets”. Així va declarar que “no estima més la terra qui l’oprimeix i qui s’aferra al passat”.
També Acció Feminista va advertir que “si no acabem amb la violència contra les dones, en totes les seves formes, la democràcia no serà mai justa ni legítima”. Per això va demanar a les institucions fer polítiques feministes, que són positives per a tot el conjunt de la societat, i també lleis i normes més justes per a tothom. “No tingueu por d’avançar en matèria de drets, nosaltres no en tenim”, va sentenciar la presidenta de l’associació. Escoda va alertar que no faran “ni un pas enrere” davant d’aquells que neguen que les violències masclistes i les desigualtats entre homes i dones existeixen, i va posar com a exemple el fet que el 2019 es van registrar 327 casos de violència de gènere tractats pels serveis del Govern i 1.255 des del 2006. I també va demanar a la societat adoptar mesures per avançar en la igualtat, com poden ser l’educació en valors igualitaris, el repartiment en les cures i les tasques de la llar, la reducció de la precarietat i discriminació laboral de les dones, o la transversalitat de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques.
Escoda va subratllar que “per davant encara hi ha molta lluita, però que també hi ha moltes coses guanyades, malgrat tot”. En aquest sentit va constatar que el moviment feminista està creixent. I també va celebrar que cada vegada troba més còmplices. Així, ahir van participar en la manifestació altres col·lectius, com la batucada Toca-te’ls o els Castellers d’Andorra. I un bon grapat de persones individuals que no pertanyen a cap entitat, va remarcar.
A la convocatòria hi van assistir integrants de Progressistes-SDP i una nodrida representació del Partit Socialdemòcrata (PS) –consellers generals, consellers de Comú i també la majoria comunal d’Escaldes-Engordany–. La cònsol major escaldenca, Rosa Gili, va constatar que la manifestació va reunir menys polítics que l’any passat, “suposo perquè no estem en període electoral”, va dir. “Ho trobo lamentable, perquè el que estem reivindicant és el mateix que l’any passat”, és a dir “els mateixos drets per als homes que per a les dones”, va afirmar. Amb tot, Gili va destacar que “el més important és que hi hagi fets” i és aquí on es va referir a la despenalització de l’avortament. En concret, la cònsol major va demanar a la resta de grups del Consell General i al Govern que “tinguin valor d’afrontar d’una vegada per totes una situació totalment anòmala”. Gili es va mostrar convençuda que “no és una cosa insalvable”, que hi ha “moltíssimes solucions” i que és una “qüestió de valentia”. La mandatària considera que aquest tema no hauria de tenir colors polítics, ja que es tracta de drets humans, “és el dret de les dones a disposar del seu cos”. Gili va explicar que les polítiques que s’impulsen des del Comú d’Escaldes-Engordany tenen perspectiva feminista, que no és res més que garantir la igualtat d’oportunitats a tota la ciutadania, va dir. Així mateix, va anunciar que en breu es preveu posar en marxa algun projecte específic relacionat amb aquesta qüestió.
Amb motiu del Dia de la dona treballadora, la manifestació convocada a la Seu d’Urgell va tallar durant uns minuts l’N-145.