Sempre pot ser un bon moment parlar de pau, i això és el que han fet, animats pel bon temps, més d’una cinquantena de persones, avui al pont tibetà, amb la intervenció de mossèn Ramon de Canillo –amb anys acabats de complir (85)– i el lama Thubten Wangchen, en el primer dels set actes de la ruta de la pau a Andorra, un a cada parròquia, unides per set punts energètics.

Amb el suport de la Unesco, Aina, la Casa del Tibet de Barcelona i el Comú de Canillo, amb presència inclosa (amb l’acte començat) del cònsol major, Jordi Alcobé, els dos intervinents han visualitzat la unió entre Orient i Occident, així com de les dues religions que representen, amb una sessió de meditació a càrrec de Wangchen, que ha clos la sessió.

Abans d’això, han intervingut els organitzadors de l’acte, una associació que està prenent forma, de moment amb només una desena de membres. Àlex Armengol, entès en “innovació disruptiva”, ha estat el mestre de cerimònies. “Ens hem tornat egoistes, i això arracona la religió i els diners donen una puntada de peu a la ciència; fa falta bondat, que comença per la pau interior, així que hi ha esperança d’acció, amb canvis que ens venen a sobre i per això hem de fer de pont entre el sistema i la disrupció”, ha afirmat. En aquest sentit, ha situat Andorra al centre. “El món no ens coneix i podem incorporar la pau com a bandera, podem ser acceleradors d’entesa”, ha assegurat.

En aquest punt, el lama s'ha dirigit als presents, amb el seu habitual i conegut sentit de l’humor. D’entrada, ha lloat la figura de mossèn Ramon, que ha qualificat de “campió” i “germà espiritual”. Acte seguit, ha afirmat que el budisme “no és perillós i els tibetans, menys”, ja que “mantenim la no-violència i no odiem els xinesos”, malgrat “el que hem patit com a poble”, ha assegurat. Després de demanar que s’aturin les guerres al món, ha afirmat que “la pau existeix i és necessària”, però “s’ha de treballar, tenim feina a fer”, ha demanart. En un context de “molta tecnologia”, ha afegit, “falta connexió entre nosaltres”, així que “els occidentals han d’aprendre dels orientals i al revés per viure en harmonia”.

Mossèn Ramon, per la seva banda, s'ha sumat a aquest discurs i ha apel·lat a fer servir totes les religions per la pau. “Ens estimem, ens enriquim mútuament i el que compta és deixar petjades de pau”, ha afirmat després de llegir un discurs de Martin Luther King, amb el lama aguantant-li el micròfon. El vespre ha clos amb la meditació cantada per Wangchen, amb campana inclosa, seguida pels presents, alguns amb el mòbil per segellar el moment i d’altres amb els ulls tancats. Al final, la majoria s'ha animat a creuar el pont, avui de franc, per allò d’unir civilitzacions.