L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) contempla, per fi, una partida de tretze milions d’euros per remodelar i ampliar l’EDAR, la depuradora, de Montferrer. És, confia la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU), Josefina Lladós, una manera de començar a posar fil a l’agulla per resoldre una de les grans mancances de la comarca, on molts Ajuntaments incompleixen la legislació per vessar directament als rius les aigües residuals. Un cavall de batalla, també, als plens de la institució. Serà una remodelació “importantíssima”, apunta Lladós, pràcticament suposarà la construcció d’una estació de nova planta. 

Els terminis? De moment la presidenta del CCAU no afina molt més enllà que les obres estaran ja en marxa de cara a l’any vinent. Si més no, en això confia. Perquè el projecte pugui tirar endavant, indica, s’han estat duent a terme reunions a tres bandes, entre el Consell Comarcal, l’ACA i l’Ajuntament de la Seu: el principal escull que s’havia de resoldre és que les aigües de rec procedents del municipi de la Seu feien sobreeixir molt la capacitat de la depuradora i els paràmetres acceptables. “S’ha pogut localitzar on hi havia les fuites importants i han estat treballant per poder-les resoldre”, no obstant això, i per tant, augura Lladós, en un breu espai de temps ja “pot començar tot aquest procés de remodelació de l’EDAR de Montferrer, la principal que tenim a la comarca, perquè dona servei als polígons industrials de la Seu i Montferrer, així com a les Bordes d’Arfa i una part dels barris de Valls de Valira”. 

L’altre pas important pel que fa a depurar aigües residuals serà trobar ubicació a l’estació del polígon d’Organyà. Però la comarca, puntualitza la presidenta del CCAU, està inclosa “al pla de l’ACA que finalitza el 2032, per fer les depuradores que falten als nostres municipis”. Això no vol dir, matisa, que cada poble hagi de comptar amb una depuradora, sinó que s’interconnectaran. De fet, una de les feines que es duen a terme és contactar amb els Ajuntaments “per fer una planificació conjuntament amb l’ACA”. 

I fins ara?
Una feina que s’ha endarrerit en el temps i que ha obligat molts Ajuntaments a pagar un cànon –o multa, de fet– per no tractar les residuals. Per què no s’ha avançat més a posar-hi remei fins ara? “Fins ara teníem una sola persona a medi ambient”, justifica la presidenta del CCAU, “i és un tècnic qui s’ha d’encarregar del refugi d’animals, que ha estat involucrat en els Feder d’Impulsa Energia i Camina Pirineus, que han comportat molta feina”, entre altres ocupacions. Per tant, “ja fa dos anys que vam decidir que s’havia de crear una segona plaça i just comptem que aquest estiu s’hi podrà incorporar i abordar tot el planejament de depuradores”.