La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) ha celebrat avui l’acte inaugural d’inici del període d’activitats 2024-2025, en un auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella força ple, amb la presència d’usuaris i treballadors del centre, així com d’autoritats (les ministres Mas i Marín), que ha servit per definir els objectius de l’entitat. En aquest sentit, la directora general, Celine Mandicó, ha anunciat la inauguració de nous espais de centre de dia a l’octubre i la pretensió d’obtenir una acreditació de qualitat a principis del 2025.

Sobre el centre de dia, la fundació podrà desenvolupar el programa EnvActiu, adreçat a les persones en procés d’envelliment, de manera que disposarà de sales i activitats adaptades i familiars, amb l’objectiu de fer possible el benestar d’aquestes persones. “De moment no tenim una limitació de capacitat, ja que totes les persones que atenem el podran usar”, ha assegurat. A més, ha afegit, “serà un espai transversal, amb cabuda per als usuaris d’altres serveis, i per això serà flexible, interactiu i que pugui integrar totes les intervencions d’estimulació”.

La segona fita és l’acreditació de qualitat basada en el model de Qualitat Plena, per la qual prèviament la fundació ha fet una autoavaluació i properament rebrà un equip de Plena Inclusió per fer una auditoria externa. Aquest equip no només inclourà tècnics, sinó també usuaris i famílies. Segons Mandicó, “esperem que estiguem preparats i per aquest motiu vam iniciar un treball intern des del gener, amb reunions d’equip per definir indicadors que ens portin a un model d’atenció integral i centrat en la persona”. El projecte d’accessibilitat cognitiva i l’esforç de digitalització són dos objectius més de l’entitat.

Enguany i per primer cop, l’acte inaugural ha comptat amb la participació dels familiars dels usuaris. Imma Tomàs, membre de l’Associació d’Usuaris, Familiars i Representants legals de l’FPNSM (Aufare), ha manifestat que “és una bona oportunitat perquè famílies i professionals escoltem el mateix discurs, tot i que potser l’interpretarem des de diferents punts de vista, però ens pot afavorir per atendre cada cop millor els usuaris, sobretot pel que fa a accessibilitat”.

Falta de senyalització dels ascensors
L’acte d’inici de curs de la Fundació Meritxell ha inclòs la conferència ‘Ciutats per a totes les persones: avançant cap a entorns més humans, intel·ligents i accessibles’, que ha anat a càrrec de la divulgadora científica i catedràtica de treball social i serveis socials, Yolanda de la Fuente, i del tècnic expert en tecnologies de la Fundación ONCE, Enrique García. Precisament García ha apuntat que Andorra “està fent els passos necessaris perquè en el futur sigui una ciutat per a totes les persones, ja que he pogut arribar a tots els llocs on volia arribar, tot i que caldrien algunes millores com ara senyalitzar els ascensors perquè els usuaris els puguem veure i no haguem de pujar abans un munt de rampes per desconeixement”, ha lamentat. De la Fuente, per la seva banda, que ha estat dos dies desplaçant-se per Andorra amb transport públic per poder valorar la situació amb coneixement de causa, ha trobat a faltar espais de participació per a la ciutadania, tot i que ha saludat les zones verdes, amb l’objectiu que l’Administració sàpiga de primera mà el que realment vol el ciutadà.