Es prohibirà caçar sota els efectes de l’alcohol i altres substàncies que alterin la capacitat d’obrar. És més, estarà tipificat al Codi Penal com un delicte i es podrà castigar amb penes de presó. Aquest és un dels canvis “substancials” que recull la nova llei de caça assenyalat pel ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, en la presentació del projecte de llei que pròximament entrarà a tràmit parlamentari. Fins ara, la normativa al voltant de la caça no regulava aquest aspecte.
Aquell caçador que sigui controlat amb una taxa d’alcoholèmia de 0,5 g/l o superior serà detingut i s’enfrontarà a penes de presó de fins a un any, la inhabilitació de l’ús d’armes de fins a tres anys i multa d’entre 300 i 3.000 euros. El mateix càstig que per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir ebri.
Els controls de drogues i alcoholèmia només els podrà fer la policia, encara que els banders podran avisar en casos de constatació evident. Caldrà fer el control en casos d’accidents de caça i també es podran fer campanyes de control, de la mateixa manera que es fan a la xarxa viària als conductors.
Un segon canvi substancial del projecte de llei de caça és la necessitat de disposar d’un permís d’arma per poder obtenir el permís de caçador. En aquest punt, Casal ha explicat que per via de disposició transitòria s’estableix que aquells caçadors que actualment tenen permís de caça però no d’armes no caldrà que en disposin per renovar el primer, i va afegir que actualment al voltant del 95% dels caçadors acrediten els dos permisos i que en pocs anys es preveu que tots tinguin també el d’armes.
Sancions a l’alça
La nova llei –s’ha optat per fer un text completament nou encara que seguint el mateix esquema que l’anterior, que data del 2016– es justifica per simplificar el redactat alhora que es concreten els conceptes i s’adapta a les noves tècniques cinegètiques. També revisa a l’alça les sancions, que en els casos més greus i amb concurrència de diverses faltes podran arribar a ser de fins a 8.000 euros de multa i quatre anys d’inhabilitació, de tal manera que per poder tornar a caçar caldrà superar de nou les proves per obtenir el permís.
Justament en el règim sancionador és on s’ha destinat més temps de redacció i s’ha buscat “detallar al màxim” les possibles situacions que es poden donar. Aquí s’incorpora una “dualitat” en funció de si la falta es comet amb intencionalitat o sense voler, que la normativa actual no preveu. Així, seguint l’exemple posat pel ministre de Medi Ambient, si un caçador que té autorització per abatre una femella de cabirol per error mata un mascle que ha perdut les banyes abans d’hora i, per tant, a la distància costa més de diferenciar, i en adonar-se de la falta avisa els banders ja no haurà d’assumir la multa més elevada, encara que igualment serà sancionat i es comissarà la peça, ja que s’entén que no hi ha mala intenció. Així es preveuen diferents situacions, però no pel simple fet d’avisar els banders es presumirà que no hi ha mala intencionalitat. Si es caça fora de temporada o de zona no hi haurà atenuant.
Més seguretat
El nou text incorpora altres canvis per donar més seguretat a la pràctica de la caça. A més d’establir perímetres on no es pot caçar, també s’estableix com portar l’arma prop de les zones habitades, de carreteres o bordes i refugis. S’obliga, en la modalitat de batuda, a vestir una jaqueta o armilla d’alta visibilitat taronja –ja no és suficient amb una gorra– i també a avisar els altres usuaris de la muntanya que s’està practicant la caça senyalitzant les zones.
Els menors a partir de 16 anys podran caçar, però acompanyats d’un adult que disposi també de permís d’armes i de caçador, i no podrà ser qualsevol, sinó que es limitarà, com passa amb el carnet de conduir júnior.
D’altra banda, també es regulen els mètodes i ginys autoritzats. Per exemple, es prohibeix l’ús de drons, mentre que es permetrà l’ús d’aparells de visió tèrmica i de silenciadors per a situacions molt concretes. I es contempla la possibilitat de comercialitzar la carn de caça, també de l’isard, sempre que es garanteixi la traçabilitat de la captura i la sanitària.