“Em donaria per satisfet si la gent sortís dels tallers amb la intenció de canviar el seu patró alimentari habitual”. Això és el que voldria Marc Gil, dietista i nutricionista de Bio Bio a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, un dels encarregats de conduir els tallers Agafa la paella pel mànec, organitzats per l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), amb el patrocini de Vall Banc. Juntament amb el cuiner Eduard Cabanes, intentaran amb els quatre cursos que se celebraran els dies 3 i 4 de febrer “apropar una alimentació equilibrada a tothom qui vulgui” d’una manera agradable: “Jo hi he posat el rigor científic, afirma Gil, i el cuiner ha arreglat el plat perquè sigui apetitós”.
Pel que fa a les receptes que es prepararan als tallers, Gil en desvetlla algunes. Una serà l’amanida de magrana, una fruita molt antioxidant, acompanyada amb fruits secs; i una altra, l’amanida de bròquil amb tomàquet i oli d’oliva: “El bròquil està cuinat molt poquet, que és com s’ha vist que s’absorbeix millor els glucosinolats, i està tallat de tal manera que en permeti una concentració màxima”. I no només es prepararan receptes, sinó que també es tastaran.
Demanat si creu que els nostres hàbits alimentaris han millorat, Gil respon que sí, “tot i que encara s’abusa massa de la proteïna animal”, puntualitza. Segons ell, “la nostra dieta hauria d’estar basada en productes vegetals, que aporten una càrrega de fitoquímics més alta, i intentar buscar la proteïna als vegetals”. Però, en quina mesura ajuda una alimentació saludable a l’hora de prevenir el càncer?
En aquest sentit, Gil afirma que, segons l’Institut Català d’Oncologia, “un de cada quatre càncers pot tenir una causa alimentària quan la dieta no és adequada i sostinguda al llarg del temps”. Ara bé, reconeix que malauradament una dieta no cura tota sola el càncer i que mai no pot substituir el tractament oncològic. Una dieta equilibrada, la pràctica de l’exercici físic, no fumar ni tenir altres hàbits tòxics tampoc no erradica la probabilitat de patir càncer, però la dieta sí que pot ser “un factor preventiu, pot decantar la balança a l’hora de desenvolupar la malaltia”. Hi ha molts altres factors que hi juguen un paper, afirma l’expert, de caire genètic uns i altres externs, que no controlem, com ara la contaminació o l’exposició al sol.
Gil explica que als tallers es donaran consells directes com ara aquests: “Menjar bé no és car i ha de ser senzill”. I que tant si es dina a casa com a fora s’ha de fer “amb criteri”. Per això és molt important evitar greixos de tipus saturat; si es tracta de lactis, millor descremats, i si es pot, substituir les carns pel peix. Això no vol dir, però, que la carn amb elevats valors de ferro i de zinc siguiperjudicial, adeverteix, “però el que sí que hauríem de fer és escollir les parts més magres o peces petites de conill o pollastre, cuinar sempre amb oli d’oliva, i incloure dues racions de fruita i un plat de verdura o d’amanida entre l’àpat de dinar o de sopar”.
Gil insisteix que “l’alimentació ha de ser un plaer, per tant, és important no obsessionar-se. Aconsellaria a tothom que gaudís amb el menjar”. Un altre dels consells que proposa és intentar mantenir un pes raonable, perquè els últims estudis apunten que l’obesitat mostra una correlació directa amb el risc de patir càncer, simplement pel fet de tenir sobrepès. “Crec que estem sobrealimentats moltes vegades i els nostres gens toleren molt malament la sobrealimentació”, opina.
Més encara: si els productes poden ser ecològics, millor, perquè la major càrrega d’antioxidant, tant en fruites com en verdures, es troba precisament en les capes superficials i, si no són ecològics i hem de pelar-los, que és el que es recomana quan no ho són, “perdem el seu poder antioxidant”.
Quant a la preparació dels tallers, assegura que “ha sigut un estira-i-arronsa entre l’Edu, que és el cuiner, i jo, i quan un cuiner és bo, com l’Edu, no cal sal ni potenciadors de sabor: utilitza espècies que a més tenen un poder antioxidant”. Per aquest motiu han treballat amb la cúrcuma, que és molt antioxidant, i ell li ha donat el toc artístic, que és tan important com el nutricional: “Si el menjar es queda al plat no fa cap benefici”, sentencia Gil, i aprofita l’ocasió per animar tothom a participar-hi: “Són tallers dinàmics i molt divertits”.
Recordem que, per poder-ho fer, cal inscriure’s enviant un correu a l’adreça info@assandca.com. Els cursos es faran a la cuina de Bomosa, al carrer de la Sardana, número 3, d’Andorra la Vella.