L’experiència de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell amb la tecnologia 3D o l’aplicació de drons i sensors al control de riscos a l’alta muntanya, una recerca en aquest cas desenvolupada pel Cenma, són dues de les aportacions que Andorra farà als actes amb què la Mobile Week s’estén a la Seu d’Urgell, amb un programa de propostes que s’allargarà del 9 a l’11 de juliol. Hi ha una tercera pota andorrana, en aquest cas d’allò més mediàtic: el lauredià David Aguilar, o HandSolo, que protagonitzarà el diàleg inaugural i un taller amb joves. Per descomptat que amb projecció també del documental que, sobre la seva peripècia vital, signen Hèctor Romance i Imminent Produccions.
    La Mobile a la Seu no és “un bolet que ens hem inventat” sinó l’escenari i mostra de “suport a iniciatives que porten funcionant molt de temps”, va assegurar l’alcalde de la ciutat, Jordi Fàbrega, entre les quals l’aposta que des de diferents centres educatius, l’escola Albert Vives, l’institut La Valira o La Salle, estan fent per introduir la robòtica a les aules. Unes propostes que han portat alumnes alturgellencs a participar en el Campionat del món de robòtica, a Tailàndia, o els premis rebuts pel treball al voltant del 3D desenvolupat per l’equip de La Valira sota direcció del professor Marc Llovera, va detallar Fàbrega. “També Andorra s’està posicionant en el món de la robòtica, amb uns nanos que van participar en el Campionat del món de Kentucky”, hi va afegir.
Les iniciatives del Punt Òmnia, com ara la visita a la Seu històrica guiada amb codis QR- formen també part d’aquest ventall d’iniciatives que s’han estat duent a terme i que aquí rebran la “justícia” de ser exposades al públic.
El programa es va presentar a Sant Domènec, la mateixa sala que serà escenari d’un programa que engegarà aquell divendres, dia 9, en clau de trobada empresarial i amb intervencions com la de Rosa Paradell, directora d’innovació i desenvolupament de negoci amb el sector públic, que parlarà sobre el 5G com a oportunitat per al teixit econòmic. Després el mateix Fàbrega introduirà el projecte Pyrenees Tech Mountain.

Tots els col·lectius
La tecnologia, va defensar el CEO de la Mobile, Carles Grau (en intervenció telemàtica des de Barcelona) “és un accelerador” que ajuda a millorar els negocis i amb ells l’oferta de treball de qualitat. Té, va recordar, un gran impacte social i l’objectiu de trobades com aquesta és aproximar la tecnologia a la societat civil i al territori. Per aquesta raó va convidar la ciutadania a participar en les activitats programades. “L’objectiu és que arribi a tots els col·lectius”, va reblar Fàbrega, i així hi haurà activitats també per a gent gran, per a usuaris del Taller Claror o per a les persones afectades per malalties mentals d’El Picot.
També els empresaris de l’Alt Urgell estan introduint les noves tecnologies en els seus processos, amb casos, va exposar Fàbrega, com ara Arquímedes, que fabrica pròtesis digitals amb impressores 3D i ven arreu del món (“molta gent no la coneix i és puntera i la tenim aquí”) o Blanca Hub, dedicat a la recerca agroalimentària.