“He treballat, sí, però no arribo ni al 50% de la feina feta l’any passat.” En aquestes circumstàncies “no arribo ni al sou mínim interprofessional... si has de pagar lloguer ja pots buscar-te una segona feina, i ja no parlo de la gent que té fills a càrrec”. Les reflexions són d’una monitora d’esquí que porta treballant quinze anys en una de les estacions pirinenques, les mateixes que aquesta setmana rebien la dura notícia que es retardava –i això amb sort– l’arribada de l’esquí escolar, que hauria ajudat a parar el cop. “Vam rebre un primer avís dient que es tirava endavant i després de tot un dia preparant i calculant horaris, va ser per a no res perquè el mateix dia va quedar clar que no hi hauria esquí escolar”. En aquest cas és Jordi Nadal, director de l’estació de Tuixén-La Vansa, qui parla. “Els caps de setmana és quan més hores fas al dia, entre 5 i 7 de mitjana”, explica la monitora, “mentre que entre setmana acostumem a treballar entre 4 i 5 de mitjana però la feina de dilluns a divendres és bàsica per completar un sou mínim per viure i sense els escolars no hi arribem”.
    
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va obrir una petita escletxa a l’esperança durant la visita d’ahir a la Seu d’Urgell, en dir que s’està estudiant la possibilitat de fer “dies blancs”, en els quals es pugui anar a esquiar “amb moltes restriccions d’aforament i amb molt control en els desplaçaments”, recull ACN. La idea és que la proposta pogués tirar endavant al febrer “sempre que les dades epidemiològiques i les autoritats sanitàries ho permetin”, va matisar.

Ha estat, dèiem, una resposta esperançadora a les nombroses veus que s’havien aixecat durant tota la setmana advocant per l’esquí escolar, tant des dels sectors econòmics com els institucionals (alcaldes pirinencs es van desplaçar al Palau de la Generalitat per mostrar el rebuig al confinament municipal) o el sindicat majoritari de l’ensenyament català, USTEC-STEs. En aquest cas, amb una dura crítica contra el govern català, afirmant que comencen a “estar tips de tants canvis de parer, de tanta improvisació i de ser testimonis que els responsables de la gestió no sàpiguen per on caminen”. El sindicat es pregunta en un comunicat “si realment Educació pensa que aquesta activitat és més perillosa que estar-se a l’aula, assegut i amb les finestres obertes”.
    
El sindicat defensa que els “beneficis pedagògics” de cara a l’alumnat que té poder practicar esport en plena natura, encara més “en una situació de crisi econòmica com la que estan vivint les comarques que viuen del turisme”, i entén aquesta activitat hauria estat ara “un baló d’oxigen” per a estacions i escoles d’esquí que veuen en aquesta activitat “una mica de llum”, especialment per als seus treballadors.
    
Precisament Nadal explicava a aquest rotatiu com de dràstica ha estat la reducció de personal en el cas de l’estació que dirigeix: en aquesta temporada l’equip es limita a dues persones, incloent-hi el director. “I perquè som autònoms i venim quan convé.” Això quan en temporades anteriors l’equip ascendia a unes 14 persones, sense incloure els monitors de cap de setmana, que suposen en condicions normals una desena més de treballadors.
    
La situació de Tuixén-La Vansa, que es manté oberta els caps de setmana, però tancada la resta de dies, reflecteix la situació de les estacions d’esquí de fons de la comarca, on només Guils Fontanera i Tavascan mantenen oberts els circuits. Pel que fa a les d’esquí alpí, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat, també es mantenen obertes amb serveis mínims i mantenint el personal de plantilla, per fer-hi tasques de manteniment confirmen des de l’empresa. De moment, asseguren, sense haver posat ningú en ERTO. Amb mesures aplicades i en espera de la relaxació de la mobilitat i l’arribada d’esquiadors.

Mesures sense data
En la visita a la Seu d’Urgell, el conseller Tremosa va explicar que s’està treballant en l’assignació de noves subvencions per ajudar els sectors més afectats per la pròrroga del confinament municipal. La quantitat, però, no s’ha pogut concretar encara, en espera d’una reunió, aquest dijous, amb el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, informa ACN. El titular d’Empresa va conèixer, entre d’altres, les instal·lacions de la Cooperativa Cadí. Tremosa va destacar la seva aposta pels productes de qualitat i va dir que el canvi de president dels Estats Units contribuirà a “normalitzar el comerç internacional”, vital per a les exportacions que fan aquest tipus d’empreses. A més, va afegir que el sector agroalimentari és un dels que més bé ha “resistit” la crisi sanitària, tal com demostra el fet que la seva balança comercial ha assolit a Catalunya un “rècord històric” el 2020.