El Comú de Sant Julià de Lòria obre un procés participatiu per reformar i definir el nucli urbà. Els ciutadans de la parròquia podran presentar propostes de millora d'aquest espai des d'aquest dimecres fins al 20 de març. Per fer-ho, la corporació té la intenció d'organitzar reunions presencials i també virtuals perquè tothom pugui participar-hi i aportar idees. L'objectiu és escoltar com els lauredians volen que sigui l'avinguda Verge Canòlich, que va de la plaça Laurèdia fins a la de la Germandat. Un cop recollides totes les impressions i opinions, la voluntat és començar a actuar a la plaça Calonge i la previsió és que les obres puguin estar enllistades aquest mateix 2025.
"El nostre objectiu és que el procés sigui obert, transversal i enriquidor per això posem a l'abast de tothom diferents canals de comunicació perquè tothom pugui dir la seva perquè la planificació urbanística només té sentit si és compartida", ha explicat la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Sofia Cortesao. La corporació parroquialo vol tenir en "compte la visió de tothom" i per això ha posat a disposició reunions virtuals i un correu electrònic perquè en cas que els veïns i veïnes no puguin assistir a les presencials, puguin donar la seva opinió mitjançant altres formats. A més, també tindran en compte els usuaris de la Universitat o del LAUesport i es faran sessions específiques amb els comerciants i la gent gran.
La reforma es portarà a terme seguint les característiques del Llibre blanc per a l'ordenament urbanístic de la parròquia, que el Comú ha presentat també aquest dimecres. El document recull tot un seguit de premisses urbanístiques elaborades a partir d'un procés participatiu dut a terme el 2023. "És una guia propietat de la ciutadania on qualsevol canvi urbà haurà de respectar els seus principis", ha definit Cairat, que ha afegit que ha de "transcendir els diferents mandats polítics que vindran" perquè la "ciutadania pugui rendir comptes als diferents comuns sobre l'acompliment d'aquest llibre blanc". El text ja es pot consultar a la pàgina web del comú i bàsicament recull vuit principis clau en què la ciutadania vol posar èmfasi. Els lauredians volen una parròquia més cohesionada, més connectada, més segura, més neta, més il·luminada, més verda, més sostenible i harmònica. Per tant, tenint en compte aquests vuit elements, els pròxims projectes urbanístics hauran d'aplicar aquests vuit conceptes.
De fet, la primera actuació concreta de reforma que s'executarà serà a la plaça Calonge perquè "els vuit conceptes que ens marca el llibre ja som conscientsque no els compleix", ha destacat Cortesao. S'invertirà un pressupost d'uns 400.000 euros per la reforma de l'entorn de l'espai. Tot i això, els cònsols ja han deixat clar que les trobades per recopilar propostes no se cenyiran únicament a aquest punt de la parròquia, sinó que se centraran sobre tot el nucli urbà.
El procés participatiu és ambiciós perquè el Comú un cop reculli els imputs del nucli urbà, no descarten portar-ho a terme en altres indrets els pròxims anys, com a "la part alta de la parròquia", ha esmentat Cairat. De totes maneres, ara per ara el comú té entre cella i cella treballar el nucli urbà durant aquests tres anys i això inclou la plaça Calonge, la finalització de les obres del Centre Cultural Lauredià, reformar l'hotel Pol i presentar un projecte de reforma per a la plaça de la Germandat.