Un 30% de la població total i quasi un 35% de la vacunable hauran rebut com a mínim una dosi de la vacuna contra la Covid-19 diumenge. Així ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença que ha fet aquesta tarda davant la comissió legislativa de Sanitat. Precisament ha concretat que entre el personal educatiu hi ha 500 professionals que no s’han inscrit encara per rebre el vaccí.
Des de l’inici de la campanya de vacunació ja s’han administrat 19.064 dosis de vacunes, 14.492 de les quals són primeres dosis. Concretament s’han inoculat 9.335 dosis de Pfizer (4765 primeres dosis i 4570 segones) i 9.727 d’AstraZeneca, 9.725 de les quals són primeres dosis. “Estem en un bon nivell de vacunació” ha destacat Martínez Benazet, que ha afegit que un cop acabats els vaccins d’AstraZeneca enviats des de Covax hi haurà 22.900 persones (el 30% de la població i el 34,5% de la vacunable) que ja hauran rebut com a mínim una dosi de les vacunes i per tant, al cap de tres setmanes “ja estaran immunitzades”. “És una xifra molt bona perquè ajudarà molt a contenir la pandèmia a Andorra”, ha destacat.
En aquest sentit ha detallat que en les persones majors de 65 anys l’adhesió a la campanya frega el 97%, en els de més de 70 anys es troba en el 92% i en els de més de 80 s’han vacunat tots els inscrits. Per sota dels 65 i fins als 50, que és la franja a qui s’està vacunant hi ha entre un 35 i 40% de persones que no es volen vacunar, on segons el ministre també hi ha aquells que ja han passat la malaltia i per tant no els tocaria. És per això que es preveu començar a citar persones de la fase 4 del pla de vacunació, arribant fins als 47 anys.
Sistema educatiu
Pel que fa al personal del sistema educatiu, tant el titular de Salut com la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, que s'ha vacunat aquesta tarda, han informat que dels 1.900 professionals que poden rebre la vacuna, gairebé 1.400 s’han inscrit al registre (un 70%) i n’hi ha 722 de vacunats. Tot i que hi ha 500 professionals que per ara no tenen voluntat de vacunar-se, els dos ministres ho veuen com una “bona participació”.
La titular d’Educació creu que aquesta participació “majoritària dona encara més tranquil·litat a l’aposta de mantenir les escoles obertes i la màxima activitat lectiva amb tota la normalitat possible”.
En la comissió també ha comparegut la cap d’àrea de Recursos Sanitaris, Carme Pallarès, per explicar el procés de farmacovigilància que es fa al Principat al voltant dels possibles efectes secundaris de les vacunes. En aquest sentit ha detallat que s’havien rebut 56 notificacions sobre el vaccí d’AstraZeneca i 152 pel de Pfizer. De totes elles, només dues d’AstraZeneca i 3 de Pfizer es consideren greus, ja que van requerir atenció mèdica. Majoritàriament, però, s’han detectat efectes no greus i ja previstos, com dolor al lloc de la injecció, mal de cap, malestar general, dolor muscular, fatiga o insomni. La majoria d’efectes els pateixen els grups d’edat més joves (entre 16 i 49 i de 50 a 64 anys) i els han notificat més dones que homes.
El ministre ha detallat que s’està estudiant un cas d’una hemorràgia cerebral que va patir una persona després de vacunar-se, però ha descartat que tingui a veure amb la vacuna. Ha explicat que era algú amb factors de risc i que a més, aquest accident vascular és justament una reacció inversa a les que provoca la vacuna, que són trombosis.