Amb la signatura del protocol de compromís de les institucions del territori amb el desplegament del grau en infermeria al Pirineu de la Universitat de Lleida s’ha fet el pas definitiu perquè Tremp aculli el curs 2025-2026 el primer curs d’aquests estudis. Un total de vint alumnes començaran el mes de setembre les classes teòriques a la capital del Pallars Jussà d’una titulació que havia també cobejat la Seu d’Urgell al seu moment, encara que el repartiment de les pràctiques garantirà que alguns estudiants s’hi desplacin fins a l’hospital, com als atres tres centres hospitalaris del Pirineu, així com en altres centres sanitaris, com els centres d’assistència primària de les sis comarques del Pirineu. El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, va dir durant l’acte de signatura del conveni que el repte “no era fàcil” per la demografia i l’orografia del Pirineu.
El dèficit de professionals sanitaris que pateixen les comarques de muntanya va ser el detonant que va portar els polítics d’aquestes comarques, especialment els de Tremp, a demanar la implantació d’un grau d’infermeria al Pallars Jussà.
Aquest grup d’infermeria que començarà els seus estudis el mes de setembre del 2025 serà un grup més del grau d’Infermeria de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida. La viabilitat d’aquest grau aconsella començar amb 20 alumnes i acabar el quart any amb uns 80, tot per la disponibilitat de centres on fer les pràctiques corresponents. La unitat docent estarà ubicada a Tremp i comptarà amb altres seus als hospitals de Vielha, la Seu d’Urgell i Puigcerdà.
Els dos primers cursos es desenvoluparan de manera íntegra al Pallars Jussà i el tercer i quart la teòrica es farà a Tremp i les pràctiques a centres sanitaris del Pirineu. Per sufragar aquests desplaçaments per les comarques de muntanya dels estudiants i els corresponents allotjaments, la Universitat de Lleida demana a les institucions buscar fórmules per cobrir aquests requisits amb igualtat de condicions que els estudiants de Lleida.                                                                                                                                      
Al curs 2023-2024, un grup de set alumnes de quart dels campus de Ciències de la Salut de Lleida i d’Igualada va desplaçar-se per primer cop a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran per dur a terme assignatures optatives i pràctiques assistencials en diferents centres de la vegueria. L’experiència, molt positiva –s’ha traduït en tres professionals que han decidit quedar-se a treballar al territori–, s’ha repetit enguany amb un grup de vuit alumnes.