El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara formulat pel policia que va insultar i amenaçar un company de feina davant d’altres set persones. Considera que el recurs està “mancat de contingut constitucional”, de tal manera que confirma que dir “moro de mierda”, entre d’altres coses, és un delicte major.

L’agent de policia, que va ser condemnat pel Tribunal de Corts a 18 mesos de presó condicional i el pagament simbòlic d’un euro al perjudicat en concepte de responsabilitat civil per dir-li “eres un Judas, moro de mierda, negro, vete a Melilla con tus amigos moros, te voy a rajar el cuello como han hecho tus amigos de Niza, te voy a matar moro cabrón”, va recórrer la sentència al·legant que se l’havia mal interpretat, ja que coneixia el perjudicat des de feia 20 anys i havien anat junts a l’escola i entre ells “tenien el costum de dir-se de tot a mode de juguesca, insults i amenaces, en els dos sentits, tolerades per ambdós”, resumeix l’aute del TC publicat ahir al BOPA. Així, al seu parer no esqueia jutjar-lo per un delicte major de discriminació per injúria pública d’una persona per raó d’origen. La sentència va ser confirmada per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia.

En l’aute, el TC diu que la seva funció en aquesta causa és “saber si la Sala Penal ha fonamentat erròniament la seva decisió pel fet de qualificar les paraules pronunciades pel recurrent com a un delicte major  de discriminació per injúria pública d’una persona per raó del seu origen”. Així, dels magistrats del TC consideren que “és evident” que les paraules que el recurrent va adreçar al seu company “són objectivament discriminatòries i ofensives”, i destaquen que les paraules “van ser dites seriosament, en un to que no era el de cap juguesca”, i que  segons van declarar els testimonis, “van incomodar les persones presents”. I afegeix que la referència a un atemptat terrorista que va tenir lloc a Niça i al nomenament per a un càrrec polític del germà del perjudicat “són també elements que la Sala Penal ha pogut raonablement tenir en compte per considerar que, en aquest context que ja no és aquell de les relacions habituals entre les dues persones implicades, les paraules denunciades havien de ser qualificades de delicte major de discriminació per injúria pública d’una persona per raó del seu origen”.