S’acosta la celebració del referèndum per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i els diferents actors polítics, econòmics i socials s’hi van posicionant. Si ara fa pocs dies ho feia la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) amb el seu sí crític i vigilant, avui li ha tocat el torn a Somveïns, que ha fet públic un comunicat anunciant que ha decidit posicionar-se pel no perquè “estem convençuts que perjudicarà la gran majoria de ciutadans”.
Després d’escoltar la ciutadania i assessorar-se amb “gent entesa”, argumenten que “encara no tenim clar a qui beneficiarà i per quin motiu el Govern està tan interessat que s’aprovi”, de manera que “trobem a faltar un posicionament més neutral en què s’exposin avantatges i inconvenients”, lamenten. A més, consideren que s’hauria d’escoltar el posicionament dels no andorrans.
La defensa del no de Somveïns aborda l’àmbit econòmic. La formació apunta que l’adopció de la normativa europea comportarà la contractació de personal especialitzat a l’Administració. Per això, l’Estat “haurà de recaptar més” i el Govern “es veurà obligat” a apujar els impostos existents i crear-ne de nous. Així, s’augmentarà el llindar de l’IRPF, el d’exempció baixarà per recaptar “més” i el de l’IGI començarà a pujar “perjudicant” la competitivitat dels comerços. Pel que fa a les empreses, les “poques” que vagin al mercat europeu estaran a la “cua”, perquè “no tindran prou muscle” per competir en comparació amb les establertes a Europa i, en canvi, la més petita d’Europa vindrà a Andorra i “difícilment” les empreses d’aquí “hi podran fer front”.
En el capítol d’ingressos, Somveïns alerta que, en uns anys, Andorra deixarà de tenir els que té en l’actualitat pel tabac i el roaming d’Andorra Telecom, els quals comporten “una part important” del pressupost públic.
La formació vincula la immigració amb la delinqüència, ja que “si no es pot demanar els penals a tots aquells europeus que vinguin a viure a Andorra farà augmentar el risc” i per aquest motiu “no ens podem permetre acceptar treure aquest filtre”, perquè “volem que la gent que vingui sigui honesta, doncs justament aquests ciutadans valoren molt els alts nivells de seguretat que gaudim”. En aquest sentit, Somveïns considera que el tractat trilateral amb Espanya i França i els convenis bilaterals “és la fórmula a potenciar”.
Pel que fa a la doble nacionalitat, Somveïns aposta perquè “deixi de ser un tabú o recurrent” de les eleccions generals per esdevenir una “realitat”, ja que “aportarà als andorrans la possibilitat de gaudir d’una segona nacionalitat d’un país europeu i, per tant, poder estudiar o treballar a tota la UE com qualsevol altre europeu”.
Per últim, el posicionament de Somveïns recalca que, tot i l’aposta pel no, “pel nostre origen som europeus i ho continuarem sent”, però “hem de preservar la nostra identitat, independència i valors que ens han permès ser un país pròspter, segur i un lloc d’acollida”.