Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Josep Roig

Josep Roig

President de Progressistes - SDP

 

 

Acord d’associació, Concòrdia, OnlyFans i manipulació política




Deia el filòsof francès Albert Camus que “el problema no és la política, sinó com s’utilitza.” Aquesta màxima, que destaca la dimensió ètica i moral de la política, convida a reflexionar sobre la responsabilitat dels capdavanters polítics en el seu exercici de l’acció política i la seva influència en la societat.

En aquest context, l’atac recent del cap de l’oposició, Cerni Escalé, a l’acord d’associació utilitzant l’exemple del resident Sergio Fuentes i l’afer OnlyFans, evidencia una preocupant tendència cap a la manipulació i la desinformació en la política. Les crítiques d’Escalé, basades en una comprensió volgudament superficial i errònia de la situació i en una simplificació de les qüestions en joc, intenten minvar la credibilitat d’un acord vital per al futur d’Andorra, i també soscaven la confiança en el debat polític i en les institucions democràtiques.

D’entrada, és important precisar que l’acord d’associació no està dissenyat per facilitar l’arribada d’individus que puguin ser incompatibles amb els valors i els interessos d’Andorra. A més, cal recordar que les normes de la Unió Europea permeten que cada país membre o associat pugui regular la inversió estrangera segons el seu criteri propi, i encara més si aquestes regulacions atenen raons d’ordre i seguretat pública. Això significa que les autoritats competents de cada país membre de la Unió o associat, com seria el cas d’Andorra, tenen la capacitat de vetar aquelles inversions que puguin representar una amenaça per a la cohesió social i la seguretat del país.

La insistència del cap visible de Concòrdia a vincular l’activitat de Sergio Fuentes amb l’acord d’associació és simplista, malintencionada i no respon a la realitat. Cal recordar que el senyor Sergio Fuentes va entrar a Andorra com a assalariat, no pas com a inversor. Com assenyalà amb encert Jordi Cinca en respondre aquelles crítiques, hi ha individus indesitjables a tot arreu, però això no significa que l’acord d’associació estigui directament relacionat amb la presència d’aquests individus, ni que les pràctiques d’aquests individus siguin per si mateixes il·legals. Les lleis i les normatives són instruments per mantenir l’ordre i la seguretat, però no poden garantir l’absència total de comportaments poc morals, poc ètics i fins i tot delictius.

Més encara, les crítiques de Concòrdia a l’acord d’associació demostren –al meu entendre– una manca de visió de futur i una resistència al canvi. L’obertura econòmica és essencial per al creixement i la diversificació de l’economia andorrana, i l’acord d’associació pot jugar un paper clau en aquest sentit. Limitar la inversió estrangera de manera indiscriminada només frenaria el desenvolupament del país i mantindria Andorra en un estat d’estancament.

En definitiva, les crítiques del portaveu de Concòrdia a l’acord d’associació emprant allò de l’embolica que fa fort, són infundades i només serveixen per sembrar la confusió i la divisió en el debat polític d’Andorra. Afirmava l’expert en política Jan-Werner Müller que el populisme és una política que busca dividir una societat entre “la gent pura” i “l’elit corrompuda”. Aquesta definició posa de manifest la naturalesa desestabilitzadora del populisme, que explota les divisions internes per obtenir poder. Les crítiques ben poc fonamentades del portaveu de Concòrdia a l’acord d’associació, lluny d’enfortir el debat polític d’Andorra només augmenten la divisió i la confusió. És imprescindible que els responsables polítics abordin els desafiaments i les oportunitats que enfronta el país amb una perspectiva més àmplia, clara i pragmàtica, treballant de manera constructiva per assegurar un futur més prometedor per a la ciutadania, cosa que, qui es voldria presentar com a cap de l’oposició sembla que no està a disposat a fer.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Els malintencionats més aviat els polítics els que permeten i validen a tot preu l'entrada d'inversió estrangera o forans que entren com assalariats, mitjançant gestores que es pasen la legalitat pel forro, i que tot i que es prodiguen a les xarxes socials i són conegudes no han estat pas controlades (com l'afer de les pensions, 3 anys o més, rascant-se el melic, amb coneixement d'alguns i de sense cap mena de control). El que és malintencionat és que molt controleu ara les quotes de temporeres, de gent que ve per treballar, i als altres sols perquè aporten diners (ves a saber l'origen que poc importa pel que es veu) els obriu les portes de bat a bat i vinga reagrupaments i vaselina. I s'entén perfectament el que vol dir el Sr. Escalé, ja que si ara per ara tot és un absolut descontrol part de Govern, amb l'acord serà encara pitjor. No enganyeu a ningú. Molts estem d'acord en el fet que us penseu que som idiotes i ens voleu fer creu-re que l'acord no suposarà un major laxisme al control de persones, però com no som idiotes, ja sabem que hi ha certa mena de control de persones no permesos per la UE i que com a conseqüència, irremediablement, si ja se'ns colen individus com aquest, amb l'acord serà molt pitjor. Ànims Cerni, que aquestos estan canviant cadires cada dos per tres, i ells no saben el que volen, però el poble andorrà té ben clar qui són els veritables manipuladors malintencionats.

Potser l'únic que vol el Sr. Escalé és parar aquesta festa que teniu muntada dia i nit, per recuperar la glòria del que era Andorra abans que la venguéssiu peça a peça per convertir-la en un after o en un parc d'atraccions La natura, els valors socials, la tranquil·litat i la seguretat són el veritable tresor i no tenen preu, tot i que us penseu que tot es pot comprar i vendre. No cal ser un geni per veure el que ha passat a Andorra en aquests últims anys, i la desídia i inacció del nostre Govern, que es creu que per fer 4 pisos socials, o 4 polítiques populistes té la paella pel maneg

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte